arrow
Rockert VAN VALCKENIER
(Cir 1460-Cir 1520)
Margrethe Corneliusdatter
Adrian Rickertsen FALKENER
(1515-1596)
Margrethe Pedersdatter FOSNES
(Abt 1519-1597)
Peter Adrianssøn FALKENER
(1538-1569)

 

Family Links

Spouses/Children:
Gunhild Sigurdsdatter

Peter Adrianssøn FALKENER

  • Born: 1538, Trondheim, Trønderlag, Norway
  • Marriage: Gunhild Sigurdsdatter
  • Died: 29 Aug 1569, Bergenhus festning, Hordaland, Norway aged 31
picture

bullet  General Notes:

Drept med kniv.



http://vestraat.net/iea-o/p131.htm#i5770 http://www.nermo.org/slekt/d0001/g0000031.html#I6259

Peter Adriansen FALKENER 1538 - 29 Aug 1569

* BIRTH: 1538, Trondheim
* DEATH: 29 Aug 1569, Bergen (drept)

Father: Adrian Rotgertssøn FALKENER Mother: Margrethe PEDERSDATTER

Family 1 : Gunhild SIGURDSDATTER

* MARRIAGE: 1560

1. +Margrete Petersdatter FALKENER
2. +Rickert Petersøn FALKENER

---- Peter Adriansøn (Falkener) http://www.nose.dk/Norge/falch.html#2

Født 1538 [Gudrun Johnson Høibo: Slekten Falkener, Falch, Falck (Oslo 1962), s. 18]. Død 29 aug. 1569, Bergen.[Gudrun Johnson Høibo: Slekten Falkener, Falch, Falck (Oslo 1962), s. 18 .

Under et opphold på Bergenhus 24. aug. 1569, hvor bl.a. Cornelius, hans bror, og Henrik Paulssøn, deres stebror, var tilstede, kom Peter Adriansøn i trette med Christoffer Nielssøn Grøn, lagmann i Stavanger. Peter roste russerne og deres varer, mens lagmannen skjelte ut både dem og hollenderne. Peter erklærte da lagmannen for en løgner og truet ham og slo til ham. Denne stakk da Peter med en daggert i hodet. Fem dager senere døde Peter Adriansøn . Mange mente at Peter døde av den drikk som bartskjæren hadde gitt ham, da stikket ikke var gått igjennom benet. Sådanne leger har vi, sier Absalon Pedersøn i sin Kapitelsbog, de skulle gi ham en drikk for sitt mål, han drakk så at han ei mælte mer.

Christoffer Nielssøn ble dømt til å betale en bot på 800 daler, hvorav det for de 400 skulle bygges et fattighus i Bergen [Dette ble begynnelsen til de Søfarendes Fattighus] og for resten bygges et i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke lov til å komme til Bergen uten to ganger i året, når Peters brødre ikke var der. Ved kgl. brev av 25. okt. 1571 fikk Christoffer Nielssøn sin fred igjen, da han hadde stilt den dødes slekt og venner tilfreds. Men ennå i 1585 ble det klaget for Herredagen i Bergen over at han tross sitt løfte var forblitt i Bergen, hvor han kunne risikere å treffe Peters brødre [Gudrun Johnson Høibo: Slekten Falkener, Falch, Falck (Oslo 1962), s. 18-19]

........................... Familiene ser ut til å overkomme dette etterhvert. Christoffer Nielssen Grøn blir tippoldefar til Peter Adriansen Falkners oldebarn; Jacob Adriansen Falk.

--------------------

Under et opphold på Bergenhus kom han i klammeri med lagmann i Stavanger, Christopher Nielssøn Grøn. Lagmannen påsto bl.a. at hollendere var upålitelige. Det endte med at lagmannen stakk Peter i hodet med kniv. Peter døde fem dager senere. Mange mente det skyltes medisinene og ikke knivstikket. Christopher ble dømt til å betale 800 rdlr, hvorav 400 skulle brukes til å bygge fattighus i Bergen og de resterende 400 skulle brukes til fattighus i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke komme til Bergen mer enn to ganger i året.

-------------------- Kilde : Smølaminne 1971, s. 18, Falch-slekta

"Den første Falk'en kom til Hallarøya i ca. 1782, og med di sonen hans fekk 12 born, har Falk-slekta vorte nokså forgreina på Smøla, særleg på Sør- og Vestsmøla.

I Einar Thurn-Christensens etterlatne papir er det eit oversyn over Falk-slekta i Kristiansund - han har ingen med frå Smøla anna enn den første Smøla-Falk'en, som var fødd i Kr.sund og ei tid budde der. Frå Thurn-Cristensens innleiing kjem her noko, delvis omskrive og forkorta:

"Det er to forskjellige slekter, en nordenfjelsk og en sødenfjelsk. Den siste skriver Falck. De fleste av navnet Falch i Kr.sund har tilhørt den nordenfjelske slekt. Denne nedstammer fra hollenderen Adrian Rockertsen Falkener, som i første halvdel av 1500-tallet kom til Norge som falkefanger, derav navnet. Senest i 1547 var han blitt borgermester i Trondheim. Han var gift to ganger.

Sønnen Peter, død 1569 i Bergen, var kjøpmann i Tronheim. Dennes datter Margrethe f. 1556 ble gift med dansken Jacob Pedersen, lagmann i Trondheim. Deres sønn Peter, død ca 1645, ble fogd på Helgeland og tok i bruk Falch-navnet. Peters sønn Jacob bodde på Tjøtta, han hadde en sønn Andreas (ukjent mer om disse to), og Andreas' sønn Rasmus Andreassen Falch ble repslager i Kr.sund. Rasmus Falch ble gift i 1747 med Bolette Boysdatter Rivertzen, og deres sønn Christian Rogarth Falch f. 1752 flyttet til Hallarøya.""

-------------------- Drept av lagm. Grønov i 1569 på Bergenhus festninf -------------------- ?Peter Adriansøn Falkener var av hollandsk ætt, men ble som sagt født i Trondheim, der han ble handelsmann.

En gang kom han i slagsmål med lagmann Christopher Grøn i Steigen, som hadde skjeldt ut hollenderne. Dette følte Peter seg ærekrenket for. Dette var den 24/8 1569, og Christopher Grøn stakk Peter i hodet.

Angivelig skal Peter ha fått slett legebehandling på skadene han fikk i slagsmålet. Han døde fem dager senere i Bergen.

Christopher Grøn ble dømt til å betale 800 Rdlr, hvorav 400 skulle brukes til å bygge fattighus i Bergen og de resterende 400 skulle brukes til fattighus i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke komme til Bergen mer enn to ganger i året.

[S67] Haldorf Andersen.

-------------------- Peder Adriansen Falck was killed in duel while on a businesstrip in Bergen. -------------------- Merchant in Trondheim. -------------------- Død: 29 Aug 1569, Bergenhus Festning, Bergen, Hordaland 31 år gammel

-------------------- fra http://www.slekt.net/tng/getperson.php?personID=I6623&tree=1 Peter Adriansøn Falkener var av hollandsk ætt, men ble som sagt født i Trondheim, der han ble handelsmann.

En gang kom han i slagsmål med lagmann Christopher Grøn i Steigen, som hadde skjeldt ut hollenderne. Dette følte Peter seg ærekrenket for. Dette var den 24/8 1569, og Christopher Grøn stakk Peter i hodet.

Angivelig skal Peter ha fått slett legebehandling på skadene han fikk i slagsmålet. Han døde fem dager senere i Bergen.

Christopher Grøn ble dømt til å betale 800 Rdlr, hvorav 400 skulle brukes til å bygge fattighus i Bergen og de resterende 400 skulle brukes til fattighus i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke komme til Bergen mer enn to ganger i året. -------------------- Peter Adriansen døde 29/6 1569 i Bergen som følge av dårlig legebehandling etter å ha blitt stukket i hodet av lagmann Christopher Grøn på Stegen.

Etter at Peter ble stukket ihjel av lagmann Christopher Grøn på Stegen giftet Gunhild seg igjen m. Niels Jenssen. rådmann i Tr.heim.

Gunhild var høyst sannsynlig datter av sogneprest til Verdal, Sigurd Amundsen Salthammar.

Peter var sønn av Adrian Rockertsen Falchener som antagelig var f. i Holland ca. 1500 og som kom til Norge først til Bergensområdet og senere til Trondheim hvor han etablerte seg som handelsmann og ble rådmann og borgermester i en mannsalder.

Kilde: http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=39594&sok=&startnr=&antall=&spraak=&nr=14&antinnlegg=7#anker -------------------- Peter Adriansen Falkener 1538 - 29 Aug 1569 BIRTH: 1538, Trondheim DEATH: 29 Aug 1569, Bergen (drept) Father: Adrian Rotgertssøn Falkener Mother: Margrethe Pedersdatter

Family 1 : Gunhild Sigurdsdatter MARRIAGE: 1560 +Margrete Petersdatter Falkener +Rickert Petersøn Falkener

http://www.nermo.org/slekt/d0019/g0000079.html#I6259

---------------------------

Peter Adriansen Falkener, født 1538 i Trondheim, død 29 aug 1569 i Bergen. Peter Adriansen ble drept i Bergen i 1569.

Under et gilde St. Hansdag hos Mads Skeel på Bergenhus kom Peter i klammeri med lagmann i Nordlandene, Christopher Nielssøn Grøn. Lagmannen påsto bl.a. at hollendere var upålitelige. Peter hadde rost russerne og deres handelsvarer, men lagmannen mente at det var noe "dækens værk". Det endte med at lagmannen stakk Peter i hodet med kniv. Peter døde fem dager senere. Mange mente det skyltes medisinene og ikke knivstikket. Christopher ble dømt til å betale 800 rdlr, hvorav 400 skulle brukes til å bygge fattighus i Bergen og de resterende 400 skulle brukes til fattighus i Trondheim. Lagmannen fikk heller ikke komme til Bergen mer enn to ganger i året. Han ble avsatt som lagmann, men ble merkelig nok tatt til nåde etter flere år. Han giftet seg med Gunnhild Sevaldsdatter, gift ca. 1560 i Trondheim

http://home.online.no/~a-tilset/Anetavle%20Kari/Rachel%20Kinberg.htm

-----------------------------------

Slekta Falch (Trondheim)

Slekta Falch nedstammer fra Adrian Rotgertssøn (Falkener), nevnt som borgermester i Trondheim mellom 1547 og 1594. Slektas eldste ledd er sist drøftet av Erik Lie i en artikkel i Norsk Slektshistorisk Tidsskrift i 2002,[1] og denne artikkelen må regnes for å utgjøre forskningsfronten når det gjelder Falch-slekta på 1500-tallet.

Innhold

[skjul] 1 Teorier om slektas opphav
2 Adrian Rottgertssøns barn
3 Litteratur
4 Referanser

Teorier om slektas opphav

Det har vært hevdet at slekta Falch skulle stamme fra en Jan van Valckenier, omkring 1500 bosatt i hansabyen Kampen i Heerlijkheid Overijssel, et område som på den tid var en av . Han skulle visstnok ha en sønn Laurens van Valckenier, død 1513 i Trondheim, som igjen skulle være far til Adrian Rotgertssøn (Falkener). En annen teori går ut på at en ellers ukjent Rockert van Valckenier må inn som mellomledd mellom Laurens og Adrian. Erik Lie påpeker at da verken Rockert eller Laurens kan påvises i kilder, må disse teoriene avvises. Gudrun Johnson Høibo, som skrev om slekta Falch i 1962, kunne heller ikke finne grunnlag for disse teoriene.[2]

Lie holder det likevel for mest sannsynlig at Adrian Rotgertssøns . Som argumenter framfører han navnene Adrian og Rotgert, Adrians opprinnelige yrke (falkefenger) samt en familietradisjon.[3]

Adrian Rottgertssøns barn

Adrian hadde med sikkerhet seks sønner og ei datter. Deres fødselsår og innbyrdes rekkefølge er ikke kjent:

Petter Adrianssøn, som døde 29. august 1569 i Bergen. Han ble stukket med kniv av lagmannen i Stavanger, Christopher Nielssøn (Grønn), og døde noen dager etter. Bakgrunnen for knivstikkinga var at Petter hadde rost russerne og deres varer, noe lagmannen tydeligvis ikke satte pris på. Han skjelte ut både russernes og hollendernes varer, noe som antakelig satte Petters sinn i kok.[4] Petter Adrianssøn synes å ha vært involvert i handel på Nord-Russland.[5] Han var gift med Gunhild Sevaldsdatter, som ennå var i live i 1615, og hadde to barn med henne:[6] Margrete Pettersdatter, død 24. november 1622, angivelig 66 år gml. Hun var gift med Jacob Pederssøn Ibsen, født 1536 i Vammen på Jylland, død 3. september 1633 på Vestnes. Han var blant annet lagmann i Trondheim len og Jemtland 1609-1623. Etterslekt.
Rotgert Petterssøn, død senest 1620, borger og i Trondheim. Etterslekt.

Cornelius Adrianssøn var til stede da broren Petter ble knivstukket i 1569. Han døde hos søstera Anna i Bergen 20. februar 1572.

Jens Adrianssøn, død hos søstera Anna i Bergen 4. oktober 1567.

NN Adrianssøn, død i Bergen 12. oktober 1567. Rottgert Adrianssøn (Richardus Adriani), sogneprest til Ørlandet. Michel Adrianssøn, borger i Bergen, gift med NN Gottskalksdatter og far til: Margrete Michelsdatter, gift med Anders Jonssøn, sogneprest i Skånevik. Etterslekt.

Anna Adriansdatter, gift (1) med kirkeverge i Bergen, Gjert Borkartssøn, og (2) med kjøpmann og byfogd samme sted, Claus Miltzow. Det er kjent én oppvoksende sønn fra hvert ekteskap:[7] Borkart Gjertssøn, borger i Bergen og kongelig russisk tolk. Han døde 1602 og var gift med ei Rebekka.

Gjert Claussøn Miltzow, borger i Bergen fra 1610, gift med Margrete Iversdatter (Mørk) og far til Henrik Gjertssøn Miltzow, som var sogneprest på Voss.

Det er i alle fall ytterligere tre personer som kan ha vært Adrians barn: Wibike Adrians. I 1597 nevnes det at Adrian Rottgertssøn hadde bygd et nytt hus mellom det gamle huset der enka bor og Wibike Adrians' hus.

Helvig Adriansdatter, nevnt mellom 1597 og 1615 og gift med Hartvig Madssøn, fogd i Namdalen 1591-1596. Det er Helvigs patronym som har gjort at man forestiller seg at hun kan ha vært datter av Adrian Rottgertssøn.
Johan Adrianssøn, borger i Trondheim i 1559. Også for hans del er det patronymet som er grunnlaget for å tro at han kan ha vært sønn av Adrian Rottgertssøn.

Litteratur

Hasselberg, Kåre: , NST, bd XXXVII, Oslo (2000), s. 188-197.
Høibo, Gudrun Johnson: Slekten Falkener, Falch, Falck, Oslo (1962).

Lie, Erik: , NST, bd XXXVIII, Oslo (2002), s. 143-197.

Åsvang, Arnt O.: Slekten Falch I, Brønnøysund (1979).

http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Slekta_Falch_(Trondheim)
31


picture

Peter married Gunhild Sigurdsdatter, daughter of Sigurd Amundsen and Margrethe Hansdatter. (Gunhild Sigurdsdatter was born about 1540 in Verdal, Nord-Trønderlag, Norway and died in 1633 in Verdal, Nord-Trønderlag, Norway.)




Home | Table of Contents | Surnames | Name List

This Web Site was Created 9 Jul 2018 with Legacy 8.0 from Millennia