arrow
Lensmann i Kråkstad Christian Jørgensen BROCHMANN
(1664-1732)
Maren Knudsdatter
(1665-)
Stedsvagtmester Christen Sørensen WAHRKROG
(-1716)
Apollone Laursdatter
(-1726)
Salmaker Jørgen Christiansen BROCHMANN
(1686-1736)
Karen Christensdatter WAHRKROG
(Cir 1686-After 1752)
Trelasthandler/Kjøpmann Christian Jørgensen BROCHMANN
(1719-1790)

 

Family Links

Spouses/Children:
1. Karen Hansdatter BROCHMANN

2. Margrethe HEGERMANN

Trelasthandler/Kjøpmann Christian Jørgensen BROCHMANN

  • Born: 14 Oct 1719, Christiana, Norway
  • Christened: 30 Oct 1719, Christiana, Norway
  • Marriage (1): Karen Hansdatter BROCHMANN
  • Marriage (2): Margrethe HEGERMANN
  • Died: 2 Apr 1790, Abildsø, Aker, Norway aged 70
  • Buried: 12 Apr 1790, Akers kirke
picture

bullet  General Notes:

Født 14. oktober 1719. Døbt 30. oktober i Christiania. Død 2. april 1790 i Abildsø i Aker. Begr. 12. april i Akers Kirke. Trælasthandler, ejer af gårdene Siggerud og Siverud i Ski. ~ 1.gang 12. december 1741 med II.3 Karen Hansdatter BROCHMANN (1716-1754). ~ 2.gang 12. december 1755 i Akershus Slotskirke med Margrethe HEGERMANN (1724-1796). · Boede forskellige steder i omegnen af Oslo: 1742 på Skjerve, 1748 på Nordseter og Abildsø. Levede af forskellige former for købmandskab, først og fremmest handel med trælast. Desuden var han ejer af gårdene Siggerud og Siverud i Ski sogn (syd for Oslo), som i begyndelsen af århundredet var blevet erhvervet af hans farfar. Gift første gang med sin halvkusine. Da hun døde i december 1754 fra 7 mindreårige børn (2 var allerede døde), giftede han sig anden gang 12. december (hans egen bryllupsdag!) Margrethe Hegermann, en datter af en oberstløjtnant. Med hende fik han 6 børn.
En hel del familietradition om Brochmann-familien og særligt om Christen B. er nedskrevet af en efterkommer, arkivfuldmægtig H.J. Huitfeldt-Kaas, i årene 1880-90 og er senere blevet trykt [1]. Christen Brochmann skal have været meget velhavende og ejet betydelig jordejendom og skov i Aker og på Follo. Sønnerne, der gjorde militær karriere, fik et imponerende udstyr, da de blev sat i den matematiske skole (c: krigsskolen) i Christiania. Til hans gård Abildsø knytter sig anekdoter om en overnaturlig, hovedløs poltergeist, "karnapmanden", der kunne varsle død. Også Christen Brochmann selv skal have været "synsk" og i kraft af dette engang afværget et mordforsøg på sig.
http://www.brondsted.dk/brochmann/
<http://www.ostensjovannet.no/historie/abildso/abildso_vaaningshus_2002.html>

Anne Margrethe Sundt og Michael fikk tre barn sammen. De døde i meget ung alder, og da mannen også sovnet stille inn, ble gården lagt ut for salg. En rik trelasthandler fra Kristiania, Christen Brochmann ble den heldige kjøper, og han og hans etterkommere satte sitt preg på Abildsø i hele 75 år. Den nye eieren flyttet inn så snart det var mulig.

I den gamle hovedbygningen var det et karnapp. Over dette lå gjesteværelset. Et overnaturlig vesen besøkte ofte gjesteværelset og utførte ”pek” overfor gjestene. Disse var uskyldige. Men ille nok for dem det angikk. Han trakk dyna av de sovende om natten, slo alarm og gjorde liknende ting som skremte gjestene.

Han ble beskrevet som en utgave av en nisse eller ”poltergeist” med tettsittende drakt av tettvevd tøy som dekket både kroppen, ansiktet og hendeneBrochmanns svoger, major Hegermanns med frue hadde hatt den tvilsomme fornøyelse av å oppleve ”Karnappmannen” uten hode! Det overnaturlige vesen var den gang så pågående og ubehagelig at ekteparet måtte forlate gjesteværelset gjennom vinduet! Deretter banket de på hovedinngangen for å få losji i et annet værelse. Kort tid etter dro ekteparet til Holsten der Hegermannen skulle slutte seg til troppene som var stasjonert her på grunn av frykt for krig. Her døde Hegermann. Hadde den hodeløse forvarslet om majorens kommende død?

En natt var det fryktelig støy og larm i den gamle hovedbygningen på Abildsø. Ingen på den ærverdige gården fikk sove. Flyttet ”Karnappmannen”? Natten etter suste det i askene rundt bygningene. Vinden dro og slet i tak og gesims. Det braket i tømmer og plank. Bygningen fra 1664 raste sammen. Sannsynligvis var det et uvær som utløste sammenbruddet, men sikre er man ikke....

Det skal også ha vært ansatt en synsk tjenestejente på Abildsø på denne tiden. Hun fikk beskjed av ”draugene” om at fru Brochmanns bror var falt i et slag i Kollin i 1757. Jenta hadde sett så vel hans død som begravelse. Historiens ble beriktiget lenge etter. Selv husbonden selv, Christen Bochmann, opplevde litt av vært. Etter et bybesøk valgte han å legge veien hjem over Åkerberg. Deretter svingte han mot Ryenberget. Da en del av veien var tilbakelagt, ble han oppmerksom på en hvit skikkelse som svevde i mot ham. Hvem ønsker vel å møte noen overnaturlige? Christen Brochmann gjorde som de fleste ville ha gjort, valgte en annen vei. Han valg falt på en sti som dreide mot sydvest, retning Bispegården. Han tuslet litt skremt forsiktig videre...

Ikke lenge etter kom den hvite skikkelsen igjen langsomt svevende mot ham. Brochmann vendte nesen mot byen og overnattet hos svigerforeldrene. Dagen etter benyttet han til forretninger. Mot kvelden valgte han den vanlige veien opp Ryenberget. Den hvite skikkelsen lot vente på seg. En mann med kniv i hånden overfalt ham nærmere toppen av berget. Christen klarte så vidt å holde ham inntil han fikk hjelp av forbipasserende. Overfallsmannen var en av Brochmanns ansatte som bar nag til ham og hadde bestemt seg for å likvidere ham. Mannen hadde også ligget på lur kvelden før.

Brochmann betraktet i etterkant den hvite skikkelsen som et varsel som hadde hindret ham i å bli drept. I en dialog med biskopen fortalte han om hendelsen. Biskopen skal visstnok ha sagt at han ikke ville benekte at den hvite skikkelsen var et varsel. Han hadde til og med selv sett en slik hvit skikkelse utenfor Bispegården den aktuelle kvelden. Skikkelsen hadde forsvunnet ned i Bispegårdens kjeller der det var funnet en hvit gevant dagen etter. På Abildsø og med beboerne skjedde det de merkeligste ting....

I 1780 overtok den eldste sønnen, Didrik Hegermann Brochmann, gården. Han drev gården fram til 1825. Under hans eie ble dagens hovedbygning reist. Emil Ferdinand v. Trepka kjøpte Abildsø av Brochmanns.

picture

bullet  Noted events in his life were:

• Employment. Kjøpmann i Abelså(?) Aker, Christiania

• Residence: Ski, Norway. Eier av gårdene Siggerud og Siverud i Ski.


picture

Christian married Karen Hansdatter BROCHMANN, daughter of Forvalter Hans BROCHMANN and Anne Cathrine HIORT. (Karen Hansdatter BROCHMANN was born in 1716 and died on 14 Dec 1754 in Abildsø, Aker, Norway.)


picture

Christian next married Margrethe HEGERMANN.




Home | Table of Contents | Surnames | Name List

This Web Site was Created 9 Jul 2018 with Legacy 8.0 from Millennia